New Jazz Works

ARCUB îi provoacă pe compozitorii de jazz din România să își înscrie operele originale la New Jazz Works, platforma de comisionare a Bucharest Jazz Festival. Premiul oferit câștigătorului, 3000 de euro​.

Organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Bucharest Jazz Festival 2016 încurajează compozitorii români de jazz să își exprime creativitatea prin concursul de compoziție New Jazz Works, lansat la inițiativa jazzmanului Lucian Ban, și aflat în acest an la a doua ediție.

Gândit ca o platformă culturală prin care sunt sprijinite și finanțate opere noi în muzica jazz, New Jazz Works funcționează ca un instrument de promovare extrem de puternic, opera de jazz câștigătoare fiind prezentată în premieră live pe scena Bucharest Jazz Festival 2016.

Comisionările Bucharest Jazz Festival au ca scop încurajarea creativității muzicienilor români, iar ARCUB sprijină originalitatea în compoziția muzicală de jazz, printr-o bursă de 3000 de euro, acordată câștigătorului de un juriu format, în acest an, din  pianistul și compozitorul român de jazz Mircea Tiberian, alături de muzicianul român stabilit în Canada, Dan Ionescu, și Cristian Soleanu - câștigătorul primei ediții, New Jazz Works 2015, cu lucrarea The Elements.

Printre criteriile de selecție stabilite pentru acordarea bursei în cadrul NEW JAZZ WORKS 2016 se numără excelența artistică, expertiza compozițională a aplicantului și capacitatea de realizare a proiectului.

ERATA la regulamentul „Bucharest Jazz Festival - 2016 New Jazz Works”:
Termenul de depunere a aplicațiilor s-a prelungit până pe 24 iunie 2016. Depunerea aplicațiilor se face la sediul ARCUB, în perioada 16.05.2016 – 24.06.2016, în intervalul orar 09:30 – 17:00. Din cauza prelungirii termenului de înscrieri, câștigătorul va fi anunțat public în data de 15 iulie 2016. Celelalte clauze ale regulamentului rămân nemodificate.

 

UPDATE

Câștigătorul concursului de compoziție New Jazz Works este Nicolas Simion, saxofonist de jazz și improvizator, compozitor, aranjor și producător.


Nicolas Simion a studiat clarinetul și pianul, apoi saxofonul și flautul autodidact, iar compoziția și dirijatul de orchestră în particular și a compus în ultimii 30 de ani numeroase lucrări pentru formații mici de jazz sau ansambluri mari de orchestră. În creațiile sale se întrepătrund în mod remarcabil sugestii folclorice cu elemente ale jazzului modern și muzicii contemporane.

A cântat alături de mari interpreți ai jazzului internațional: Mal Waldron, Tomasz Stanko, Idris Muhammad, Jim Pepper, Ino Nobuyoshi, Gunther Schuller, Archie Sheep, Lee Konitz, Jancsy Körössy, cu care a înregistrat mai multe CD-uri apărute în Germania, Austria, Ungaria, SUA, Polonia. Alte momente importante din cariera sa sunt marcate de turnee și concerte în Germania, Elveția, Austria, SUA, Japonia, Franța, Italia, Grecia, Polonia.

În plus, a avut două înregistrări cu pianistul Mal Waldron în duo și cvartet, cu care a concertat și la Cluj în 1998. Cu acesta a realizat CD-urile „Mal, Verve, Black & Blue” și „The Big Rochade/The Art of the Duo” în 1996, respectiv 1998 despre care presa din Germania nota: „... Pianistul Mal Waldron și saxofonistul Nicolas Simion, parteneri ideali. Excelent melodist, Nicolas Simion transpune Transilvania sa în muzică… improvizațiile sale te poartă de la melancolie la euforie…”.
 
Lucrarea concepută pentru Bucharest Jazz Festival este gândită pentru o formulă de sextet cu muzicieni străini și români alături de care a cântat în diferite concerte și proiecte. Despre participarea la New Jazz Works, Nicolas Simion spune că: „Pe lângă muzicienii consacrați mai sunt și muzicieni tineri care au nevoie de experiență și încurajare, iar prin acest proiect pot fi puși în valoare și li se va crea o șansă de a participa activ la dezvoltarea și crearea acestei muzici care trăiește din comunicarea dintre muzicieni și din contribuția fiecărui membru al grupului, creativitatea fiind unul dintre elementele de bază al unui ansamblu de jazz.”

 

Materialele privind aplicarea la Comisionările New Jazz Works pot fi descărcate de mai jos:

- Regulament New Jazz Works 2016;

- Anexa 1 - Formulare aplicație;

- Anexa 2 - Întrebări frecvente.