Gonzalo Rubalcaba special guest Pedrito Martinez

Gonzalo Rubalcaba special guest Pedrito Martinez

„… cel mai mare pianist pe care l-am auzit în ultimii zece ani.” Dizzy Gillespie
 
„Rubalcaba se situează printre pianiștii de jazz desăvârșiți ai vremurilor noastre și probabil că este în topul acelui grup de elită al muzicienilor grație tehnicii sale colosale de a cânta și a unei imaginații muzicale fără margini.” Chicago Tribune
 
Gonzalo Rubalcaba
Pianistul și compozitorul Gonzalo Rubalcaba era deja un fenomen al jazzului, un tânăr muzician cu o carieră în devenire în Cuba atunci când a fost descoperit de Dizzy Gillespie în 1985. De atunci, Piano & Keyboard Magazine l-a inclus în 1999 printre cei mai mari pianiști ai secolului 20, alături de nume precum Glenn Gould, Martha Argerich și Bill Evans, a câștigat două titluri Grammy și două titluri Latin Grammy.
Una dintre cele mai importante nume ale jazzului afro-cubanez din anii ’90, Gonzalo Rubalcaba s-a născut într-o familie de muzicieni din Havana. La opt ani începe studiul pianului clasic, la 20 de ani pleacă în turneu cu Qrquestra Aragon în Franța și Africa. Întâlnirile cu Dizzie Gillespie și Charlie Haden îl propulsează pe scena americană de jazz. În 1993 cântă la Lincoln Center. Urmează o serie de albume care îi aduc o serie de premii internaționale și 16 nominalizări la Billboard Music Awards, Latin Grammy Awards și Grammy Awards. 
 
Pedrito Martinez
Artistul nominalizat la Grammy, Pedrito Martinez găsește succesul în ritmul tobelor batá din Cuba, conga din Africa și cajón din Peru. De la stabilirea sa în New York, în 1998, percuționistul cubanez a înregistrat și cântat cu Wynton Marsalis, Paul Simon, Bruce Springsteen, Sting și a contribuit la peste 50 de albume.
Martinez este membru fondator al celebrului grup de Afro-Cuban/Afro-Beat, Yerba Buena, cu care călătorește în turnee prin toată lumea. Primește Premiul Thelonius Monk, Premiul Sphinx pentru Excelență și este numit patru ani la rând Percuționistul Anului de Asociația Jurnaliștilor de Jazz.
 

 
Géraud Portal
Cu un parcurs muzical atipic, Géraud Portal nu a studiat niciodată muzica în conservatoarele europene sau la celebrele școli americane. Artist autodidact, Portal se mută la New York în 2012, unde locuiește în casa din Fort Greene, Brooklyn a lui Bill Lee – contrabasist și tatăl regizorului Spike Lee – care închiria camere tinerilor muzicieni. Aici cunoaște majoritatea muzicienilor cu care colaborează, printre care și Arnold Lee, Kush Abadey, Ben Solomon. Un an mai târziu renunță la contrabas și se întoarce în Franța pentru a-și continua studiile în silvicultură. În 2014 înregistrează la New York primul său album, Fort Greene Story, care îl lansează drept un contrabasist valoros la scenei de jazz.
 
Duminică 8 iulie
Bucharest Jazz Festival Live @ Piața George Enescu 21:30
Gonzalo Rubalcaba special guest Pedrito Martinez
Intrarea libera