Jan Garbarek Group ft. Trilok Gurtu

Jan Garbarek Group ft. Trilok Gurtu

Jan Garbarek – saxofon
Trilok Gurtu – tobe și percuție
Rainer Brüninghaus – pian
Yuri Daniel – chitară bas
  
„Să redau vocea umană, acesta este idealul meu în muzică”, spune Jan Garbarek. Puțini saxofoniști au reușit să se apropie atât de tare de acest ideal precum muzicianul norvegian Jan Garbarek. Sunetul unic al muzicii lui este dat de contrastul dintre elementele melodioase și cele poetice, dintre simplitatea și intensitatea improvizației alături de alți muzicieni. Artiștii care îl acompaniază în turneul european din 2018 contribuie fiecare în felul său: la pian, Rainer Brüninghaus, colaboratorul lui Garbarek de lungă durată, Trilok Gurtu, magicianul percuționist din India și basistul brazilian Yuri Daniel. Împreună, cei patru muzicieni de calibru formează un grup bine închegat ce poartă muzica lui Jan Garbarek spre noi dimensiuni.
 
Jan Garbarek
Considerat „cea mai originală voce a jazzului european de la Django Reinhardt încoace” (George Russell), Jan Garbarek este un artist unic în muzica contemporană.
La vârsta de 14 ani, după ce îl aude pentru prima dată la radio pe John Coltrane, Jan Garbarek se apucă de studiul saxofonului. Un an mai târziu câștigă o competiție pentru instrumentiști de jazz în Oslo și, în următorii ani, cântă ca lider cu mai multe grupuri din Norvegia și lucrează patru ani alături de teoreticianul și compozitorul de jazz George Russell.
Jan Garbarek atrage atenția criticilor internaționali la mijlocul anilor ’70, ca membru al Cvartetului European al lui Keith Jarrett. Un globe-trotter muzical, care inspiră adânc toate sunetele ce îi ies în cale, Jan Garbarek se îndepărtează treptat de jazzul pur și își dezvoltă propriul sunet inimitabil, situat undeva între jazzul ambiental, world music și folclorul scandinav. În compozițiile sale de o luminozitate aproape suprarealistă, echilibrează momentele de liniște cu momentele de tensiune.
Nominalizat de două ori la premiile Grammy, Jan Garbarek a cântat cu mari muzicieni precum Keith Jarret, David Darling, Manu Katche, Ralph Towner, Gary Peacock, Eberhard Weber. 
  
Trilok Gurtu
Unul dintre cei mai mari inovatori muzicieni ai tuturor timpurilor în arta percuției, Trilok Gurtu este născut într-o familie de muzicieni din Bombay, India. Trilok Gurtu cântă de la vârsta de șase ani și ulterior îl întâlnește în Europa pe trompetistul Don Cherry, alături de care cântă timp de doi ani. În 1988 își înființează propriul grup, iar albumul său de debut, Usfret, influențează tineri artiști asiatici din Londra, precum Asian Dub Fundation sau Talvin Singh. Trilok Gurtu continuă să cânte alături de nume mari, precum John MLaughlin, Joe Zawinul sau Jan Garbarek și, în paralel să compună creații proprii care fac legătura dintre ritmuri subtil indiene cu elemente de jazz contemporan și rock. Merge în turnee prin Europa și America alături de noul său grup de world music, The Glimpse, și cântă alături de Bob Dylan, Eric Clapton, REM, dar și cu Youssou N'Dour, Baaba Maal sau Cesaria Evora.
 
Rainer Brüninghaus
Numele pianistului german este reprezentativ în lumea muzicii pentru fuziunea dintre jazz, muzică clasică, ritmuri rock și avantgardă. Revista americană de jazz Down Beat scria despre Rainer Brüninghaus „La fel ca și Keith Jarrett, e un acrobat al mâinii drepte.”
La 16 ani formează primul trio de jazz modern, la începutul anilor ’70 se concentrează pe jazz rock experimental, după care se implică în mișcarea de emancipare a jazzului european. Brüninghaus a cântat cu multe grupuri din Europa atât ca lider, cât și ca solist și a făcut turnee în America de Sud și Centrală, Australia și Noua Zeelandă. Colaborarea cu Jan Garbarek începe în 1988 cu care merge în turnee în toată lumea.
  
Yuri Daniel
Născut în 1966 în Brazilia, Yuri Daniel se mută în Portugalia în anii ’80, unde studiază ca bursier la Hot Clube de Portugal, o școală de jazz din Lisabona. Colaborează cu diferite nume ale muzicii portugheze precum Rui Veloso, Pilar Homem de Melo, Dulce Pontes, Sérgio Godinho, José Mário Branco, Maria João and Mário Laginha. In the foreign context he collaborated with Wayne Shorter, Paulo Moura, Cliff Korman, Rick Lathan, John Stubblefield, Frank Colon, Manu Katche, Luiz Avelar, Ivan Lins.
Jan Garbarek Group ft. Trilok Gurtu
Data
​Sâmbătă, 7 iulie 2018
Ora
9.00 PM
Locație
Piața George Enescu
Intrarea liberă