Mircea Tiberian „La classe operaia va in paradiso”

Mircea Tiberian „La classe operaia va in paradiso”

Mircea Tiberian „La classe operaia va in paradiso”

Joi 5 iulie
Bucharest Jazz Festival Live @ Piața George Enescu 21:30
Mircea Tiberian „La classe operaia va in paradiso”
Intrarea libera

 
Mircea Tiberian – pian
Claudio Puntin – clarinet
Daniel Erdmann – saxofon
Chris Dahlgren – contrabas
Tilo Weber – tobe
 
„Proiectul La classe operaia va in paradiso (Clasa muncitoare merge în paradis) împrumută titlul de la o celebră peliculă din vremurile de aur ale neo-realismului italian. Muzica programului creionează satirico-melancolic drumul către eșec al utopiei comuniste, văzut din perspectiva propriilor mele experiențe în așa numitul Ostblock și modul idealist în care Occidentul se raporta la aceleași realități. Piese originale precum <> (Here’s the Labor Day again), <> (Înainte, că înainte era mai bine!), <> sau <> se vor combina cu părți de improvizație liberă, de instant composing sau cu unele citate muzicale evocatoare.
Cred în actualitatea acestui proiect mai ales acum, când tot mai mulți tineri care nu au traversat experiența anilor totalitarismului intră sub influența unei modalități distorsionate de prezentare a trecutului și proiectează traiecte iluzorii de viitor”. Mircea Tiberian
 
Mircea Tiberian
Mircea Tiberian este compozitor și pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe mai mult de patru decenii și include peste 20 de albume discografice apărute sub nume propriu, cele mai recente fiind „Pale Dot” (2015), „Both Sides of the River”, „Raphael” (2016) şi „The Land of Nod” (realizat alături de Liviu Butoi în 2018). Experiența artistului se întinde și în aria pedagogiei, fiind actualmente profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, fondatorul și coordonatorul secției de Jazz / Pop Music, primul și cel mai important department de jazz și pop la nivel academic din România. Tiberian este activ și în domeniul literar, muzicologic și al interferențelor artistice, fiind autorul a numeroase articole, cărți, antologii, dar și al câtorva spectacole de muzică ce includ poezie, teatru sau film. Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România i-a acordat de șase ori premiul pentru compoziție de jazz, ultima oară în 2015 pentru musical-ul „Jazzy Tarot”.
 
 
Claudio Puntin
Claudio Puntin, clarinetist originar din Elveția, este un muzician complex, compozitor de muzică simfonică, creator de muzici electronice, membru în ansambluri de muzică veche, dar mai ales improvizator de mare clasă, acoperind o paletă stilistică de la be-pop la avangardă. Compune și produce pentru grupuri alternative, orchestre simfonice, coruri, muzică pentru film și piese pentru radio și teatru. A predat 15 ani la Musikhochschule în Köln și la Universitatea de Arte din Berlin. Considerat unul dintre cei mai creativi clarinetiști, Claudio Puntin a lucrat cu artiști precum Steve Reich, Skuli Sverrisson, Ricardo Villalobos, Samuel Rohrer. Cel mai important profesor al său a fost maestrul Sergiu Celibidache. A fost distins cu titluri precum „Golden Amadeus for Creative Music” și „WDR-Jazzprize”.
 
Daniel Erdmann
Saxofonistul Daniel Erdmann este un muzician activ al scenei jazzistice europene din ultimii 20 de ani. Cu dublu domiciliu la Paris și Berlin, Erdmann cântă în grupuri alături de muzicieni ai scenei franceze (Vincent Courtois, Yves Robert, Edward Perraud, Samuel Rohrer) și germane (Gebhard Uhllmann, Aki Takase, Frank Moebus). Grupurile pe care le-a condus (Erdmann 3000, Velvet Revolution, das Kapital) au avut întotdeauna un concept muzical definit și aparte. Albumul său Ballads & Barricades cu Das Kapital primește premiul criticii în Germania în anul 2011.
 
Chris Dahlgren
În anii săi de formare, contrabasistul american Chris Dahlgren a traversat toate genurile muzicale contemporane, începând cu muzica rock, apoi cântând jazz mainstream în cluburile din orasul adolescenţei sale, Cincinnati. La Wesleyan University studiază compoziţia cu personalităţi ale muzicii contemporane precum La Monte Young sau Anthony Braxton, cu care Dahlgren colaborează pentru mai multe proiecte materializate în albume discografice. Se mută la New York, unde lucrează la o serie de albume cu diverși artiști, precum albumul în duet cu legendarul Anthony Braxton sau albumul lansat împreună cu grupul său Slow Commotion. În prezent predă compoziție și contrabass jazz la Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin.
 
Tilo Weber
Percuționist și compozitor, Tilo Weber este una dintre personalitățile interesante ale noului val de jazz și muzică electronică din Europa. Compune muzica pentru grupurile sale Animate Response și Four Fauns, activează în trioul Clarei Haberkamp, noua stea a jazzului german, și este membru al grupului inițiat de binecunoscutul vibrafonist și profesor David Friedman. Weber studiază bateria la Jazz Institut Berlin și compoziția la Hamburg University of Music and Theatre, iar anul trecut a studiat percuția clasică împreună cu percuționistul și compozitorul Prof. Dr. Bernhard Wulff.