Despre festival

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală, desfășurat în aer liber, cu intrare gratuită.
Cea de-a opta ediție a Bucharest Jazz Festival organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, se va desfășura, anul acesta, în perioada 1-7 iulie 2019, în Piața „George Enescu” și la ARCUB, și îl va avea curator pe Cristian Soleanu, unul dintre cei mai importanți saxofoniști și muzicieni ai jazzului contemporan românesc.
Prin concertele live din Piața „George Enescu” și evenimentele conexe de la Clubul festivalului la sediul ARCUB – Hanul Gabroveni, Bucharest Jazz Festival strânge la fiecare ediție peste 15.000 de participanți. De asemenea, festivalul aduce pe scena locală de jazz nume imporante și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia.

Festivalul care aduce în fiecare vară la București legende ale jazzului internațional în concerte și ateliere cu acces liber pentru public, Bucharest Jazz Festival aduce pe scena locală artiști ce abordează diferite stiluri de jazz de la swing, fusion până la jazz clasic și simfonic sau third stream.
Cea de-a opta ediție a Bucharest Jazz Festival organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, se va desfășura, anul acesta, în perioada 1-7 iulie 2019, în Piața „George Enescu” și la ARCUB, și îl va avea curator pe Cristian Soleanu, unul dintre cei mai importanți saxofoniști și muzicieni ai jazzului contemporan românesc.
 
Bucharest Jazz Festival contează foarte mult pe scena locală de jazz și nu numai locală, cred că și europeană pentru că în ultimii ani concertele de jazz și piața aceasta de muzică s-au animat destul de mult, iar festivalul, cumva, în perioada în care este așezat are mari avantaje și poate fi din ce în ce mai important.  Ediția de anul acesta va aduce pe scenă nu neapărat toată istoria jazz-ului, dar vor fi câteva recitaluri din zone diverse. Lumea va asculta jazz clasic, stilul swing, jazz modern, fusion, jazz simfonic sau third strim cum e denumit în America. Lumea ar trebui să vină și este invitată să vină la acest festival pentru că aici găsește muzică bună, poate asista la concursul festivalului, poate petrece o seară relaxantă la clubul festivalului, poate vedea concerte foarte bune pe scena mare a festivalului. (Cristian Soleanu – curator Bucharest Jazz Festival)
 
Bucharest Jazz Festival s-a bucurat de-a lungul timpului de prezența unora dintre cei mai valoroși artiști de jazz, printre care: Jan Garbarek, Gonzalo Rubalcaba, Lars Danielsson, Branford Marsalis Quartet, Kurt Elling, Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Stanley Jordan.
 
De asemenea, programul festivalului păstrează și în 2019 structura deja consacrată de evenimente conexe la ARCUB și concerte în aer liber din Piața George Enescu. În agenda evenimentelor de la ARCUB intră renumitele întâlniri, ateliere, workshop-uri și conferinte de zi, completate de evenimentele de noapte de la clubul festivalului. Seara, după concertele din Piața George Enescu, Gabroveni Jazz Club de la ARCUB găzduiește concursul de jazz al festivalului și live session-uri susținute de artiști din lumea jazz-ului.
 
Anul acesta concursul festivalului *New Jazz Players este dedicat instrumentiștilor și vocaliștilor de jazz din România aflați la debut. Concursul se concentrează, în 2019, pe descoperirea celor mai buni tineri artiști vocali și instrumentiști de jazz.
*Concursul anual “New Jazz” din cadrul Bucharest Jazz Festival a fost demarat în anul 2015, ca o inițiativă de descoperire și promovare a tinerelor talente de pe scena jazzului românesc. Cele patru ediții de până acum s-au concentrat pe câte o disciplină a jazzului.

Desfășurat anual, Bucharest Jazz Festival este un eveniment de primă clasă marca ARCUB, ce intenționează să devină cel mai important eveniment de jazz al capitalei, complet integrat în contextul național și cel european. Prin plasarea unui accent puternic pe sprijinirea scenei locale, Bucharest Jazz Festival este, în același timp, o punte între jazzul autohton și cel de talie mondială și o platformă pentru explorarea celor mai noi direcții din jazzul contemporan. Misiunea lui este de a crea un mediu de excelență în muzica românească jazz și de improvizație, prin facilitarea unor unelte și practici profesionale la standarde înalte, care să sprijine viitoare colaborări între scena românească de jazz și restul lumii.

ARCUB prezintă concerte de jazz începând cu anii ’90, când a fost înființat ca Centru Cultural al Municipiului București. În anii 2000, a inițiat unul dintre primele festivaluri din oraș, sub numele Bucharest Jazzy Spring. Prezentând talente din jazzul local alături de muzicieni internaționali de renume, Jazzy Spring a devenit o rampă de lansare pentru seria de concerte pe care le găzduiește de atunci periodic în incinta clădirii art deco proaspăt restaurate din centrul Bucureștiului, în care se află sediul ARCUB. Anul 2011 a venit cu decizia de a crea un festival de vară, în aer liber, în Piața George Enescu din fața Ateneului Român. Denumit ARCUB Open Air — Jazz, Blues & More de-a lungul primelor sale două ediții, evenimentul se transformă în Bucharest Jazz Festival începând cu 2014, canalizându-se atât spre organizarea de concerte live de jazz, cât și spre cea de evenimente conexe, ce se reunesc într-un program artistic bogat, catalizator pentru secolul XXI.