Despre festival

Bucharest Jazz Festival revine în iulie cu șapte zile de concerte și evenimente cu acces liber pentru bucureșteni și turiști. Organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, cea de-a șasea ediție aduce la București, în perioada 3-9 iulie 2017, nume consacrate ale jazzului internațional, tinere talente, jurnaliști, teoreticieni, muzicieni și specialiști în jazz pentru concertele live din Piața George Enescu și evenimentele conexe de la ARCUB.

Ca în ediția trecută, Bucharest Jazz Festival păstrează componența de evenimente de zi și de seară, completând programul cu întâlnirile de noapte. Festivalul include astfel, în 2017, evenimentele conexe de la ARCUB, desfășurate zilnic între 3 și 9 iulie, concertele live din Piața George Enescu (5-9 iulie) și, în premieră pentru publicul de jazz, Gabroveni Jazz Club de la ARCUB (4-9 iulie), rezervat live session-urilor și improvizațiilor de jazz. În fiecare seară, după concertele din Piața George Enescu, ARCUB invită artiștii și fanii festivalului la sediul din strada Lipscani 84-90 pentru întâlniri muzicale în cadrul Gabroveni Jazz Club.

Cele mai așteptate momente includ concertul muzicianului Stanley Jordan, nominalizat de patru ori la premiile Grammy, cu doi artiști de excepție ai jazzului european, bateristul Gábor Dörnyei și Kornél Horváth, votat în 2016 cel mai bun percuționist din lume. Ediția #6 prezintă colaborarea fără precedent dintre Branford Marsalis Quartet și Kurt Elling, deținători de premii Grammy, și concertul influentei percuționiste și compozitoare Marilyn Mazur, distinsă cu Jazzpar Prize. Nu în ultimul rând, ediția din acest an aduce un tribut stilurilor originale ale jazzului din secolul XXI cu o demonstrație de world music experimental în interpretarea percuționistului Joca Perpignan, din al cărui grup face parte pianistul Alon Yavnai, deținător a două premii Grammy.

Inițiat în 2015, programul anual de comisionări Bucharest Jazz Festival - New Jazz Works devine anul acesta New Jazz Voices, dedicat descoperirii și premierii celor mai bune voci de jazz din țară.
 

Desfășurat anual, Bucharest Jazz Festival este un eveniment de primă clasă marca ARCUB, ce intenționează să devină cel mai important eveniment de jazz al capitalei, complet integrat în contextul național și cel european. Prin plasarea unui accent puternic pe sprijinirea scenei locale, Bucharest Jazz Festival este, în același timp, o punte între jazzul autohton și cel de talie mondială și o platformă pentru explorarea celor mai noi direcții din jazzul contemporan. Misiunea lui este de a crea un mediu de excelență în muzica românească jazz și de improvizație, prin facilitarea unor unelte și practici profesionale la standarde înalte, care să sprijine viitoare colaborări între scena românească de jazz și restul lumii.

ARCUB prezintă concerte de jazz începând cu anii ’90, când a fost înființat ca Centru Cultural al Municipiului București. În anii 2000, a inițiat unul dintre primele festivaluri din oraș, sub numele Bucharest Jazzy Spring. Prezentând talente din jazzul local alături de muzicieni internaționali de renume, Jazzy Spring a devenit o rampă de lansare pentru seria de concerte pe care le găzduiește de atunci periodic în incinta clădirii art deco proaspăt restaurate din centrul Bucureștiului, în care se află sediul ARCUB. Anul 2011 a venit cu decizia de a crea un festival de vară, în aer liber, în Piața George Enescu din fața Ateneului Român. Denumit ARCUB Open Air — Jazz, Blues & More de-a lungul primelor sale două ediții, evenimentul se transformă în Bucharest Jazz Festival începând cu 2014, canalizându-se atât spre organizarea de concerte live de jazz, cât și spre cea de evenimente conexe, ce se reunesc într-un program artistic bogat, catalizator pentru secolul XXI.