Duminică, 10 septembrie, ora 19:00 @ Combinatul Fondului Plastic Anita Petruescu Group

Duminică, 10 septembrie, ora 19:00 @ Combinatul Fondului Plastic Anita Petruescu Group

Anita Petruescu – voce

Adrian Bifano – chitară

Miran Noh – pian

Johannes Fend – contrabas

Laurens Buijs – tobe

 

Câștigătoarea competiției New Jazz Players din cadrul Bucharest Jazz Festival 2019, Anita Petruescu urcă pentru prima dată pe scena festivalului alături de grupul său format din artişti din Ţările de Jos.

 

Anita Petruescu – voce

Una dintre cele mai apreciate cântărețe de jazz ale noii generaţii, Anita Petruescu a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare vocală la Festivalul și Concursul Internațional de Jazz Johnny Răducanu” 2018, interpretând „Zbor în amurg”, extras din albumul său din 1982, „Confessions”. Anita a scris versurile piesei în limba română. Artista a cântat alături de muzicieni de top, precum Mircea Tiberian, Sorin Romanescu, Iulian Nicolau și Albert Tajti.

Muzica ei prezintă linii vocale colorate, tensiuni armonice, dinamică de putere, răsuciri neașteptate, un sunet distinctiv, hibrid, care găsește nuanțe teatrale și din folclor. Compozițiile ei sunt manifestarea realității ei artistice și îndeamnă la înțelegerea complexității și contradicțiilor ce rezidă în comportamentul uman. Interpretată de muzicieni versatili, cu intenții artistice puternice, legate și conduse de o dorință de libertate, muzica Anitei se dezvoltă pentru o mai bună interacțiune, o stare emoțională mai profundă, mai multă conștientizare într-un context performativ.

 

Adrian Bifano – chitară

Adrian Bifano este un chitarist stabilit în Amsterdam, originar din Caracas, Venezuela, care face parte din viitoarea generație a scenei de jazz din Țările de Jos. Câștigător al Premiului Erasmus Jazz 2019, Adrian a cântat la festivaluri de top precum North Sea Jazz Fest, North Sea Round Town și Grachtenfestival și a împărțit scena cu muzicieni consacrați și emergenți precum Benjamin Herman, Stefan Lievestro și Alessandro Fongaro.

 

Miran Noh – pian

Miran Noh, o pianistă cu pasiune pentru genurile clasice și jazz, este originară din Coreea de Sud și în prezent este stabilită în Țările de Jos. Talentul ei muzical a câștigat recunoaștere, inclusiv nominalizări pentru premii apreciate precum Leiden Jazz Awards 2021, Grachten Jazz Competition 2021 și Erasmus Jazz Prize în 2021 și 2022. Miran conduce trupa NOHMI și a avut ocazia să cânte la importante evenimente precum So What's Next 2022, Injazz showcase și North Sea Jazz 2023, unde concertele ei au fost primite cu căldură de publicul internațional.

 

Johannes Fend – contrabas

Johannes Fend este contrabasist și compozitor din Austria. A studiat jazz și muzică clasică în Țările de Jos (licență și master), unde își are reședința. A câștigat diverse premii și este foarte activ pe scena muzicală europeană. Albumul său de debut solo, „Journey”, a fost apreciat de critici și a fost lansat recent în SUA, în New York City. „Johannes Fend are o prezență și o tehnică care te fac să devii tăcut. Solourile sale atent construite sună ca niște compoziții. Tradiția în care improvizează este uneori mai veche decât tradiția jazzului, dar basistul austriac cântă cu adevărat în momentul prezent. El este mai presus de orice excepțional de muzical: tot ceea ce cântă sună de parcă toate celelalte opțiuni și posibilități ar fi irelevante.” Eddy Determeyer, despre „Johannes Fend - Solo”.

 

Laurens Buijs – tobe

Laurens Buijs este un baterist din Rotterdam care a studiat jazzul cu Mark Schilders și Joost Patocka și a împărțit scena cu Benjamin Herman, Jesse Schilderink, John Dikeman, Stefan Lievestro și mulți alții. Laurens vede în mod constant oportunități, posibilități extinse de a însoți melodiile melancolice sau de a intensifica ritmuri antrenante. Abordarea sa duce adesea la o intensificare a atmosferei din compoziții, jucându-se cu dinamică și rapiditate în căutarea libertății, rămânând în același timp loial rolului său de „metronom”.