Vineri, 8 septembrie, ora 20:00 @ Combinatul Fondului Plastic Big Band Radio România / dirijor Tobias Hoffmann / solist Vilkka Wahl – Conspiracy

Vineri, 8 septembrie, ora 20:00 @ Combinatul Fondului Plastic Big Band Radio România / dirijor Tobias Hoffmann / solist Vilkka Wahl – Conspiracy

Big Band Radio România

Tobias Hoffmann (Austria) – dirijor

Vilkka Wahl (Finlanda) – chitară

 

Big Band Radio România

Un ansamblu unic în peisajul muzical românesc, Big Band Radio România s-a înființat în formula de combo, în anul 1949, pentru ca în 1953 să se mărească cu o secțiune de corzi, ajungând în scurt timp la un ansamblu de 45 de instrumentiști. Alcătuit din muzicieni de elită și din cei mai buni instrumentiști din tânăra generație, Big Band Radio România a avut de-a lungul anilor patru dirijori: Sile Dinicu (din 1953), Cornel Popescu (din 1985), Ion Cristinoiu (din 1991) și Ionel Tudor (din 1994).

De la jazz la blues, pop, pop-rock sau simfonic-pop, Big Band Radio România a cântat pe scena multor festivaluri din țară și străinătate, alături de Josephine Baker, Cliff Richard, Marie Laforêt, Juliette Gréco, Ray Charles, Aura Urziceanu, Anca Parghel și Elena Mîndru.

Tobias Hoffmann (Austria) – dirijor

Compozitor, dirijor și saxofonist, Tobias Hoffmann s-a născut la Göppingen (Germania) în 1988 și și-a descoperit pasiunea pentru muzică și saxofon în anii de liceu. După ce a absolvit Prins Claus Conservatorium Groningen (Țările de Jos), și-a început studiile de compoziție și aranjament jazz la Universitatea de Muzică și Arte din Viena. În același timp, a studiat Saxofon Jazz la Universitatea de Muzică și Arte din Viena. Pe lângă faptul că lucrează la propriile proiecte, Tobias Hoffmann este un sideman, compozitor și aranjor căutat pentru o mare varietate de formații și stiluri. Din 2014 până în 2017 a fost dirijor al Vienna Spittelberg Jazz Orchestra, pentru care a mai apărut ca aranjor și compozitor. Turneele de concerte l-au dus în Rusia și în mai multe țări europene. A cântat cu muzicieni precum Bob Mintzer, Joe Gallardo, Alexander von Schlippenbach, Paul Kuhn, Benny Golson. Între 2005, când a început să concerteze, și 2016, a câștigat câteva premii naționale și internaționale în timp ce cânta în diferite formații. În decembrie 2021 a fost unul dintre cei cinci compozitori din toată Europa invitați de renumita Subway Jazz Orchestra din Köln (Germania) în cadrul proiectului „European Composers - Sound Of A Generation” pentru a scrie o compoziție și să o repete și interpreteze împreună cu trupa. În martie 2023, două dintre compozițiile sale au fost premiate la a doua ediție a concursului „Ise-Shima International Popular Music Competition” din Japonia. În mai 2023, o altă compoziție a lui a fost distinsă cu premiul „Compoziție originală remarcabilă” la categoria „Absolvent de facultate” la cea de-a 46-a ediție a Downbeat Student Music Awards.

 

Vilkka Wahl (Finlanda) – chitară

Stabilit în Viena, Austria, cu origini finlandeze, Vilkka Wahl este un chitarist și muzician cu pasiune pentru muzică. Având rădăcini în rock și rock progresiv, Vilkka s-a convertit la muzica jazz și combină multe elemente ale tradiției muzicale afroamericane în muzica și stilul său de a cânta. Vilkka a studiat chitara cu Peter Bernstein, John Abercrombie, Wolfgang Muthspiel și Guido Jeszenszky. În 2017, Vilkka Wahl a fost desemnat „Artistul Anului” la Turku Jazz Festival din Finlanda, unde și-a prezentat albumul de debut „Nebula” (Eclipse) în calitate de compozitor și lider de trupă. În prezent lucrează la un nou proiect pentru noua sa trupă KAIHO, cu Jure Pukl și Kari Ikonen – acest album va apărea în 2024. Vilkka poate fi ascultat și pe albumul „Conspiracy” (Mons Records), cel mai recent album al Tobias Hoffmann Jazz Orchestra, lansat în 2022.